Morfologia z rozmazem GRA

Podobne

 

to get to the rainbow you have to go through the storm

Temat: Granulocytów mało
Witam, jestem krwiodawcą i dostaję za każdym razem (3-4 razy w roku)
morfologię do ręki. Półtora roku temu zauważyłem GRA% na poziomie 36,9
(norma to ponoć 50-80) i od tego momentu utrzymuje się na takim mniej
więcej poziomie. Wszystkie pozostałe czynniki w morfologii są idealne,
ale rozmaz podobno już dobry nie jest. I teraz pytanie: robić jakieś
dodatkowe badania czy nie? Lekarze lekko bagatelizują sprawę (nigdy
nie sugerowali mi po takich wynikach, bym nie oddał krwi) i mówią, że
jak chcę to mogę się wybrać do internisty, ale skoro na nic się nie
skarżę, to lepiej, żebym sobie darował. Co o tym myśleć?

Źródło: topranking.pl/1849/granulocytow,malo.php



Temat: Granulocytów mało


mr.sz@gmail.com wrote:
Witam, jestem krwiodawcą i dostaję za każdym razem (3-4 razy w roku)
morfologię do ręki. Półtora roku temu zauważyłem GRA% na poziomie 36,9
(norma to ponoć 50-80) i od tego momentu utrzymuje się na takim mniej
więcej poziomie. Wszystkie pozostałe czynniki w morfologii są idealne,


moze po prostu... jestes zdrowszy niz 'srednia' populacji ? ;)
granulocyty sluza do eliminacji patogenow i toksyn. czy zyjesz w skazonym
srodowisku i czy narazasz swoj organizm na toksyny ? czy moze stosujesz
jakas diete? mozliwe ze po prostu zadbales by twoj organizm nie mial z czym
walczyc , ale pamietaj ze moge sie mylic ;)

jaki jest dokladny wynik rozmazu?

i 2) poziom granulocytow zmienia sie w ciagu dnia. np. rano granulocytow
kwasochlonnych jest wiecej niz wieczorem.


Źródło: topranking.pl/1849/granulocytow,malo.php


Temat: Rozmaz - prośba o interpretację
W zwiazku z tym, ze mam miec robione testy na alergie, dostalem od
lekarza ogolnego skierowanie
na morfologie z rozmazem + IgE i badanie kalu na pasozyty. Morfologie
mam juz zrobiona i pasozyty
tez (brak w pierwszej z trzech probek, jeszcze ide za 5 i 10 dni). IgE
dopiero dostane za tydzien.

Rozmaz jest nastepujacy (chyba w %, bo wprawdzie nie jest napisane
[odreczne bazgroly], ale wartosci
skladaja sie w sumie na 100):

Pal: 1
Segm: 68
Kwas: 2
Limf: 27
Mon: 2

Pozostale wyniki z morfologii:

WBC: 9,0 10^3/mm^3
RBC: 5,35 10^6/mm^3
HGB: 16,0 g/dl
HCT: 48,2 %
PLT: 238 10^3/mm^3
PCT: .176 %
MCV: 90 um^3
MCH: 29,8 pg
MCHC: 33,1 g/dl
RDW: 12,8 %
MPV: 7,5 um^3
PDW: 15,3 %

Rozmaz z analizatora: LYM: 28,9 %, MON: 4,7%, GRA: 66,4%

Badany: mezczyzna, 31 lat, 178 cm, 97 kg. niepalacy i niepijacy,
siedzacy tryb zycia, malo ruchu i kiepska
dieta :-) (choc z tym ostatnim i przedostatnim juz walcze). Dodam, ze od
paru dni jest cieplo i cos zaczyna
chyba pylic i juz zaczynam to czuc - tzn. wdzielina splywajaca po
gardle, lekko zatkane zatoki, jakies swisty
z oskrzeli i troche dziwne klucia w klatce piersiowej (to moze akurat na
jakims tle nerwowym, bo mam w pracy
permanentny sajgon).

JSK


Źródło: topranking.pl/1849/rozmaz,prosba,o,interpretacje.php


Temat: Morfologia GRA%
mr.sz@gmail.com napisał(a):

Mam pytanko, zrobiłem sobie morfologię i mam GRA% na poziomie 36,9%
(norma 50-80). Co to jest i od czego to zależy? W sumie pielegniarka
jak zobaczyła te wyniki (oddałem krew) to powiedziała, że bardzo
dobra, więc chyba nie ma czym się stresować, ale z czystej ciekawości
pytam

Miłego dnia


GRA = granulocyty

sa to biale krwinki z naturalnymi ziarnistosciami

w zasadzie powinno ich byc wiecej niz limfocytow, ale aby to dokladnie
okreslic powinienes miec zrobiony recznie rozmaz krwi, obrazy krwi z
aparatury nie zawsze oddaja rzeczywistosc

Pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1850/morfologia,gra.php


Temat: wybroczyny na nogach u dziecka


Iwona wrote:
Witam, synek ma niecałe 3 lata, ogólnie to od dwóch lat bradzo chorujący
egzemplarz, bardzo częste zapalenia płuc (wykuloczona gentetycznie
mukowiscydoza oraz zaburzenia immunologiczne, alergie w żadnych testach
też nie wychodzą, IGE bardzo niskie).
Czy zrobić mu jeszcze jakieś badania?
Co to może być? Bo zaczną mnie niedługo podejrzewać o bicie dziecka.


szukac innego ogolnego, bo dzieciak chyba nie  powinien sie meczyc tyle w
takim wieku, juz to co przeszedl zapadnie mu trwale w pamiec ...

pewnie nietrafione (nie jestem lek) ale sprawdzic ACTH, TSH, grasice, czy
jest karmiony piersia (moze korzystac z twoich przeciwcial tak dlugo jak
masz mleko, ale moze rownie dobrze tez cos od ciebie lapac), zatrucie
metalami ciezkimi, moja ulubiona robaczyca pewnie nie wchodzi w gre,
chociaz tez oslabia uklad immuno 'podstepnie' (morfologia wychodzi ok,
robale tlumia mechanizmy odpornosciowe zwiazane m.in. z prostaglandynami,
sa pod tym wzgledem bardzo sprytne - a uklad odp. dzieci moze jeszcze nie
znac ich bialek i w ogole nie reagowac, mozna sprobowac morfologii z
rozmazem i patrzec na granulocyty kwasochlonne ale pewnie zaraz jakis
lekarz mnie wysmieje ze u dzieci takie badanie to tylko strata pieniedzy)

generalnie chyba to nie temat na grupe, radzilbym zasiegnac drugiej opinii u
jakiegos doswiadczonego pediatry , polecam np. dr.Marka Filke (Fiłkę z
diakrykami (iso-8859-2) obecnie stacjonujacego w Zgorzelcu (dosc
doswiadczony lekarz z duzym stazem)


Źródło: topranking.pl/1851/wybroczyny,na,nogach,u,dziecka.php


Temat: wybroczyny na nogach u dziecka


pewnie nietrafione (nie jestem lek) ale sprawdzic ACTH, TSH, grasice, czy
jest karmiony piersia (moze korzystac z twoich przeciwcial tak dlugo jak
masz mleko, ale moze rownie dobrze tez cos od ciebie lapac)


TSH miał niedawno robione i jest ok, piersią nie jest karmiony, jest na
diecie na mleku kozim

, zatrucie


metalami ciezkimi, moja ulubiona robaczyca pewnie nie wchodzi w gre,
chociaz tez oslabia uklad immuno 'podstepnie' (morfologia wychodzi ok,
robale tlumia mechanizmy odpornosciowe zwiazane m.in. z prostaglandynami,
sa pod tym wzgledem bardzo sprytne - a uklad odp. dzieci moze jeszcze nie
znac ich bialek i w ogole nie reagowac, mozna sprobowac morfologii z
rozmazem i patrzec na granulocyty kwasochlonne ale pewnie zaraz jakis
lekarz mnie wysmieje ze u dzieci takie badanie to tylko strata pieniedzy)


robali nie ma, był odrobaczany nawet na wszelki wypadek, miał niedawno
gatroskopię, szukali lambii, gliste ludzką badali jakoś z krwi, robiłam z
rozmazem, granulocyty sa niskie


generalnie chyba to nie temat na grupe, radzilbym zasiegnac drugiej opinii
u
jakiegos doswiadczonego pediatry , polecam np. dr.Marka Filke (Fiłkę z
diakrykami (iso-8859-2) obecnie stacjonujacego w Zgorzelcu (dosc
doswiadczony lekarz z duzym stazem)

--


Jesteśmy z okolic Poznania. I z lekarzem mamy problem, bo nikt nic zawsze
nie wie a ja w końcu ląduje z dzieckiem w szpitalu, duzo już czasu spędził
na rożnych oddziałach.
Taki trudny pacjent też nasz synek :(


Źródło: topranking.pl/1851/wybroczyny,na,nogach,u,dziecka.php


Temat: morfologia - prosze o pomoc w interpretacji
morfologia - prosze o pomoc w interpretacji
Syn od paru mies bierze zelazo jednak ostatnio morfologia nie poprawila sie a
nawet gorsza jest od ostatniej. Dodam ze syn ma 11 mies, jest alergikiem
ktory zaczal niedawno zabkowac.
Oto wyniki
wbc 8,6
rbc 3,65
hgb 10,1
hct 29,8
plt 153
pct 163
mcv 82
mch 27,7
mchc 33,9
rdw 14,5
mpv 10,7
pdw 14,5
lym 70,4
mon 8,8
gra 20,8
lym 6
mon 0,7
gra 1,9
Rozmaz s 12
e 4
m 1
l 83


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,24202977,24202977,morfologia_prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


Temat: co jecie??
Dziecko miało tylko kolki( za to potwornie silne)- zalecono przejście na dietę
eliminacyjną i wprowadzanie po kolei produktów. W tym samym mniej więcej czasie
wylądowałyśmy w szpitalu(zapalenie brodawki z odczynem pachwowym)-i tu była
robiona morfologia- wyszła eozynofilia-czyli...pediatrzy mieli rację-dziecko
było na coś uczulone(mądrzy lekarze -w szpitalu pogratulowano mi wyboru
przychodni). Przeszłam na dietę i zaczęłam wprowadzać kolejne produkty-na końcu
kazano wprowadzać nabiał. Wprowadziłam nabiał..krew w kupie(po drodze była też
krew w kupie po pomidorach) i znowu eozynofilia. Czyli z nabiałem czekamy
jeszcze 2 mś.Okazuje się, że kolka może być jedynym objawem(oprócz rozmazu)
alergii. W sumie i tak, gdyby nawet nie był to objaw alergii przeszłabym na
dietę(albo na mieszankę dla alergików, bo byłam tego bliska) -jeżeli dzięki temu
moje dziecko nie płakało codziennie tak przeraźliwie z bólu-nie cenie sobie tak
bardzo mojego komfortu:)

Jeżeli Twoje dziecko jest alergikiem to najlepiej wiesz na co jest uczulone.U
mnie w grę wchodzą wszystkie produkty poza nabiałem i pomidorem-kanapki z
szynką, polędwicą,schabem pieczonym, wędzonym i sałatą/chrzanem, jajecznica(
choć może niektóre dzieci uczulać- na szczęście nie moje), rybki wędzone,
sałatka z tuńczykiem i in
powodzenia

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,35754171,35754171,co_jecie_.html


Temat: swieża krew w kale-hemoroidy?
krew w kale może wynikać z samych zaparć i pęknięć śluzówki, z obecności polipa
w tym wieku już ew z hemoroidów bądź też bardziej poważnych przyczyn. Z
pewnością należy unormować zaparcia ale warto wybrać się do gastrologa w grę
wchodzi wykonanie endoskopowych badań diagnostycznych ( gastroskopia,
kolonoskopia ew rektoskopia). Póki co warto wykonać morfologię z rozmazem i ob
ew usg jamy brzusznej a resztę zleci gastrolog
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94777592,94777592,swieza_krew_w_kale_hemoroidy_.html


Temat: Do pani doktor- interpretacja wyników.
Do pani doktor- interpretacja wyników.
Pani doktor mam pytanie odnośnie wyników córki. Mała ma 3 lata i 3
miesiące. Ogólnie wszystko jest w granicach normy ale niektóre z
wyników mnie niepokoją:

Mocz:
wszystko neg
ery: +
nabłonki- poj
leukocyty 2-4
erytrocyty 2-3 cz.wył

Morfologia z rozmazem:
%LYM: 65,4% <20-45>
%GRA: 30,6 L % <43-70>

segmenty- 29
kwasochłonne- 2
monocyty- 1
limfocyty- 68
pozostałe
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103930575,103930575,Do_pani_doktor_interpretacja_wynikow_.html


Temat: Do pani doktor- interpretacja wyników.
Mocz:
SG: 1.015
PH: 6
LEU neg
NIT neg
PRO neg
GLU neg
KET neg
UBG neg
BIL neg
ery: +
barwa słomka
przejrzystość zup
nabłonki- poj
leukocyty 2-4
erytrocyty 2-3 cz.wył
składniki mineralne -

Morfologia z rozmazem:
WBC 7,9 <4,0-10>
RBC 4,80 <3,80-5,80>
HGB 12,3 <11-16,5>
HCT 37,6% <35-50>
PLT 265 <150-390>
PCT 203% <100-500>
MCV 78 <80-97>
MCH 25,2 <26,5-36,5>
MCHC 32,6 <31,5-35>
RDW 12,7 <11,5-14,5>
MPV 7,7 <6,5-11>
PDW 13,2 <10-18>

%LYM: 65,4% <20-45>
%MON 4,0 <4,0-10>
%GRA: 30,6 L % <43-70>

mieloblast -
promielocyt -
metamielocyt -
pałeczki -
segmenty- 29
kwasochłonne- 2
monocyty- 1
limfocyty- 68
inne -
Dziękuję.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103930575,103930575,Do_pani_doktor_interpretacja_wynikow_.html


Temat: Interpretacja wyników.
Interpretacja wyników.
Pani doktor podaję pełne wyniki (wcześniej napisałam tylko to co mi się nie zgadzało) Z góry dziękuję.

Mocz:
SG: 1.015
PH: 6
LEU neg
NIT neg
PRO neg
GLU neg
KET neg
UBG neg
BIL neg
ery: +
barwa słomka
przejrzystość zup
nabłonki- poj
leukocyty 2-4
erytrocyty 2-3 cz.wył
składniki mineralne -

Morfologia z rozmazem:
WBC 7,9 <4,0-10>
RBC 4,80 <3,80-5,80>
HGB 12,3 <11-16,5>
HCT 37,6% <35-50>
PLT 265 <150-390>
PCT 203% <100-500>
MCV 78 <80-97>
MCH 25,2 <26,5-36,5>
MCHC 32,6 <31,5-35>
RDW 12,7 <11,5-14,5>
MPV 7,7 <6,5-11>
PDW 13,2 <10-18>

%LYM: 65,4% <20-45>
%MON 4,0 <4,0-10>
%GRA: 30,6 L % <43-70>

mieloblast -
promielocyt -
metamielocyt -
pałeczki -
segmenty- 29
kwasochłonne- 2
monocyty- 1
limfocyty- 68
inne -
Dziękuję.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103965226,103965226,Interpretacja_wynikow_.html


Temat: Dziwnie powiększone węzły- pilne Pani doktor
Odebrałam wyniki badania krwi, będę bardzo wdzięczna za opinię

OB 21

ROZMAZ

limfocyty 40
kwasochłonne 4
bazofile 1
pałeczki 0
monocyty 2
segmenty 53

Morfologia

WBC 9.9
RBC 4.75
HGB 12.3
HCT 39.2
PLT 359
MCV 86
MCH 27
MCHC 31.3

LYM% 39
MON% 4.60
GRA% 56

#LYM 3.8
#MON 0.4
#GRA 5.7
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106586280,106586280,Dziwnie_powiekszone_wezly_pilne_Pani_doktor.html


Temat: Panie Doktorze, bardzo proszę o analizę wyników
Panie Doktorze, bardzo proszę o analizę wyników
Witam ,Panie Doktorze
bardzo proszę o analizę wyników badania krwi u dwuletniego chłopca

RBC 4,28 10^6/ul
HCT 32,1 %
MCV 75 fl
RDW 14,2 %
HGB 11,1 g/dl
MCH 26 pg
MCHC 34,6 g/dl

PLT 235 10^3/uL
[-]MPV 6,3 fl

WBC 6,8 10^3/ul
LYM 2,0 10^3/ul
MID 1,0 10^3/ul
GRA 3,8 10^3/ul
LYM% 31%
[+]MID% 14 %
GRA% 55 %

ROZMAZ:
Pałeczkowate 1
Podzielone 34
Kwasochłonne 10
Limfocyty 55

Dodam, że oprócz morfologii wykonaliśmy też badania w kierunku
alergii, ale czekamy jeszcze na wyniki. Mały bardzo dużo chorował w
ostatnim czasie. Zdarzyły się napady duszności...
Pozdrawiam i czekam na wiadomość.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72878960,72878960,Panie_Doktorze_bardzo_prosze_o_analize_wynikow.html


Temat: Pytanie do gosia_73
Pytanie do gosia_73
Prosiłam o analizę wyników pana doktora, ale narazie bez odzewu...
Może mogłabym liczyć na Twoją pomoc.Wyniki dotyczą dwuletniego
chłopca. Nie wiem jakie powinny być normy w rozmazie i czy
hemoglobina nie jest za niska jak dla dziecka?

RBC 4,28 10^6/ul
HCT 32,1 %
MCV 75 fl
RDW 14,2 %
HGB 11,1 g/dl
MCH 26 pg
MCHC 34,6 g/dl

PLT 235 10^3/uL
[-]MPV 6,3 fl

WBC 6,8 10^3/ul
LYM 2,0 10^3/ul
MID 1,0 10^3/ul
GRA 3,8 10^3/ul
LYM% 31%
[+]MID% 14 %
GRA% 55 %

ROZMAZ:
Pałeczkowate 1
Podzielone 34
Kwasochłonne 10
Limfocyty 55

Dodam, że oprócz morfologii wykonaliśmy też badania w kierunku
alergii, ale czekamy jeszcze na wyniki. Mały bardzo dużo chorował w
ostatnim czasie. Zdarzyły się napady duszności...
Pozdrawiam i czekam na wiadomość.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72971472,72971472,Pytanie_do_gosia_73.html


Temat: interpretacja wyników badań
interpretacja wyników badań
Witam. Moja córcia ma 7 tygodni. Oto jej wyniki badań:
WBC - 12,7
Rbc-4,00
HGB 12,5
HCT 37,8
PLT 506
PCT 363
MCV 94
MCH 31,2
MCHC 33,0
RDW 17,5
MPV 7,2
PDW 14,7
LYM 65,3
MON 13,2
GRA 21,5
LYM 8,2
MON 1,6
GRA 2,9
Niektóre normy są wysokie a niektóre poniżej poziomu,czy jest powód
do niepokoju, a może jest to spowodowane tym ze morfologia z
rozmazem była robiona dwa dni po pierwszym szczepiemu. Proszę o
szybką odpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,82029580,82029580,interpretacja_wynikow_badan.html


Temat: powiekrzone wezly. Co robic w takim przypadku
powiekrzone wezly. Co robic w takim przypadku
moj maluch 2latka i 8 mies. odkąd pamietam ma powiękrzone węzły na szyjce. z
jednej strony jest dosc zauwazalny.dodam ze juz od ponad roku synek nie
choruje ( w wieku niemowlęcym miał infekcje dróg moczowych i zółtaczke do 3
mies )byłam z dzieckiem rok temu u pediatry prowadzącego synka ktory
stwierdził ze ma wezły powiękrzone ,na szyjce ,pod paszkami i w
pachwinkach.kazał zrobicć morfologie z rozmazem wynik wyszedl prawidlowo
lekarz kazal" nie przejmować sie tym i puścić to w niepamiec" proszę spojżec
na wynik rozmazu
wbc(tys/ul)9.2
lym%49.6
mon % 10.2
gra% 40.2
lym(tys/ul)4.5
mon (tys/ul)0.9
gra(tys/uk)3.8
lekarz stwierdzil ze jakis skladnik krwi w rozmazie jest ciut za wysoki ale
mam sie tym nie przejmowac (to rugi lekarz ktory to zauwazyl)bardzo sie
matrwie ta cala sytuacja
co jaki czas kontrolowac wezly u lekarza i co ile wykonywac morfologie,czy
wezly kiedykolwiek sie wchlonna?co robic w takiej sytuacji gdy u dziecka sa
powiekrzone wezly? ten temat bardzo mnie martwi
prosila bym o odpwiedz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90290078,90290078,powiekrzone_wezly_Co_robic_w_takim_przypadku.html



Designed by Finerdesign.com